TOP

Pers | Product design

door KG onder product design

OV Pro | Ebusco 3.0 bus wint Red Dot Award in internationale ontwerpwedstrijd

Busbouwer Ebusco heeft een designprijs gewonnen voor het ontwerp van de composiet Ebusco 3.0 bus. Het gaat om de Red Dot Award 2022 in de categorie product design voor industrieel geproduceerde producten.

De Red Dot Award is een van de grootste jaarlijkse designwedstrijden wereldwijd, waarin meerdere producten bekroond worden. Het prestigieuze red dot-label is uitgegroeid tot een sort keurmerk voor goed design. De officiële prijsuitreiking van de wedstrijd vindt eind juni plaats in Essen tijdens de Red Dot Design Week.

KesselsGranger DesignWorks
Ebusco, de beursgenoteerde ontwikkelaar en leverancier van elektrische bussen en laadsystemen uit Deurne, laat weten vereerd te zijn met de prijs. “Dankzij de samenwerking met onze partner KesselsGranger DesignWorks, die al vanaf het begin met ons samenwerkt, zijn we erin geslaagd om deze bus zo te ontwerpen dat hij zich onderscheidt van alle andere”, aldus Ebusco. KesselsGranger DesignWorks is onder meer gespecialiseerd in het ontwerpen voor openbaar vervoer op de weg en in het water.

Nadat Ebusco in 2019 het prototype van de Ebusco 3.0 presenteerde, warden eind vorig jaar de eerste bussen geleverd aan Stadtwerke München, een van de innovatiepartners van Ebusco. In Nederland gaan de voertuigen in de loop van dit jaar ook de weg op. Ze gaan dienst doen in Gooi en Vechtstreek, een concessiegebied van Transdev.

Interieur en exterieur
Het ontwerp van het interieur van de Ebusco 3.0 is gericht op comfort voor zowel passagier als chauffeur. De vlakke vloer zorgt voor bewegingsruimte. Dankzij het optioneel panoramische dakraam kan er veel natuurlijk daglicht binnen komen. Veiligheid is een ander belangrijk ontwerpaspect. Dat komt onder meer tot uiting in de camera’s.

De vorm van de carrosserie is bepaald door de kromming van het koolstofvezelarme spaceframe. Die zorgt niet alleen voor extra sterkte, maar ook voor een bijzondere gewelfde vorm.

Ebusco is tien jaar geleden opgericht. Inmiddels rijden er in meerdere Europese landen elektrische bussen van de fabrikant, waaronder Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.